01
Ajansın İsmi Neden 1957 ?
​
1957 aslında bizim için bir geri sayım rakamı. Bizim için bir ÅŸifre. Bizim için telefonlarımıza baktığımızda gördüÄŸümüz, çok sevindiÄŸimiz bir saat. Bizim için bir düÅŸünce. Bizim için zorluklar karşısında harekete geçmemiz için bir tetikleyici. Büyülü bir mantra.. Biz ondan geri saymayı ve o sayı ‘0’ olduÄŸunda ise bir hedefe ulaÅŸmayı hayal ettik. 2012 yılında 1957’den geri saymaya baÅŸladık. Her güne bir rakam düÅŸtü ve 2018 yılında Ayvalık’ta Pop-Up isminde bir tasarım platformu açtık. Bu platformda düÅŸünmeyi, hayal etmeyi ve üretmeyi hep beraber tekrar ve tekrar öÄŸreniyoruz.
02
03
04
Çalışma Sisteminiz nasıl?
​
Biz bireysel yaÅŸamlarımızın çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Bireysel yaÅŸamların iÅŸ hayatı, özel hayat, aÅŸk hayatı gibi birbirinden ayrılamayacağını düÅŸünüyoruz. Dolayısıyla 1957’de; özümüzü bulmaya odaklı, hayallerimizin peÅŸinden koÅŸabilecek zamanı kendimize yarattığımız, bir yaÅŸam stilini oturtturmaya çalışıyoruz. Evet bazen çok zor oluyor.. Ama biz denemekten ve her geçen gün kendimizi daha da iyileÅŸtirmekten hiç ama hiç vazgeçmiyoruz. Pazartesi ve Cuma günleri iÅŸe saat 13:00’da baÅŸlıyoruz. ÇarÅŸamba günleri evden çalışıyoruz. Sadece Salı ve PerÅŸembe günleri tam zamanlı ofiste oluyoruz. Cumartesi ve Pazar günleri ise kendimizi besliyoruz. Teknolojiyi çok iyi kullanan, iyi niyetli insanlar topluluÄŸu olan 1957, saat olarak az çalışıyor gibi görünse de aklında hep tasarım problemlerinin çözümleri ile yaşıyor. Birlikte yan yana, telefonda, Hangout’ta, Zoom’da, Slack’te, Wunder’de, Trello’da, Meet’te çözümler buluyor ve bunları heyecan ile hayata geçiriyor. Biz dünyada yaşıyor, köklenmeye karşı duruyor ve mobil yaÅŸamı seçiyoruz. Bir çalışma masamızın olmaması ise bu seçimimizin göklerde dalgalanan bayrağı adeta..
Nasıl işler yapıyorsunuz?
​
Güzel iÅŸler yapıyoruz. Aslına bakarsanız biz, etkinlik sektöründe hizmet veriyoruz. Ama tasarım yaparken, bir müziÄŸi de, bir yemeÄŸi de veya bir binayı da bazen bir ÅŸovu bazen ise bir sunumu da tasarlıyoruz. Bu tasarımları yaparken bir disiplinden baÅŸka bir disipline geçiyoruz. Tasarımlarımıza anlam yüklüyoruz. YüklediÄŸimiz anlamı sizlere aktarmak için görsel bir dil oluÅŸturuyoruz. Bu görsel dil ile insanları, birbirine baÄŸlamayı baÅŸarıyoruz. Birkaç kelime ile söylemek gerekir ise biz; Prodüksiyon, İçerik Üretimi ve Etkinlik Yönetimi yapıyoruz.
İşlerin bu kadar hızlı yapılması konusunda ne düÅŸüyorsunuz?
​
Aslına bakarsanız dünyada artık her ÅŸey hızlı. Hiçbirimiz yavaÅŸ bir dünyaya tahammül edemiyoruz. Fastfood yemeklerden, 7-24 çalışan restaurantlara, alışveriÅŸ merkezlerinden, kargo ÅŸirketlerine kadara hayatımızın her yerinde hız var. ‘Neden hız yaratıcılık ile ilgili bir iÅŸin içinde olmasın?’ diye düÅŸünmekten kendimizi alamıyoruz.
Tabi ki birçok yerde yaratıcılığın düÅŸmanı olarak görebileceÄŸiniz hız, bizim için nefes almak gibi.. ‘Hız ama ne kadar hızlı bu hız?’ Åžunu unutmamak lazım; zamanından önce kopardığınız bir domates, size istediÄŸiniz tadı vermeyecektir. Dolayısıyla bizler doÄŸru planlanmış, kontrol altında ve sonucunda kaliteli bir içerik çıkartacağımız bir hızdan bahsediyoruz.
05
Ekip sayısını neden 8 senedir hiç arttırmıyorsunuz ?
​
Biz hayatı yaÅŸamayı çok istiyoruz. Åžirketimiz 2012 yılında açıldı ve yaklaşık olarak 8 yıldır ekip sayısı aynı. Bu bizim, çok hızlı ve efektif olmamızı, konuÅŸmadan anlaÅŸmamızı, tüm konulara hakim olmamızı saÄŸlıyor. Operasyon içerisinde ise hızlı bir ÅŸekilde büyüyebiliyoruz. 20 yıldır sektörde olmamızın verdiÄŸi tecrübe ve network bizi bir Barracuda gibi sade, hızlı ve etkili hale getiriyor.
06
Referanslara önem verir misiniz?
​
Çok büyük etkinlikler yapıyor ve içlerinde sayısız tasarıma imza atıyoruz. Tüm bunları yaparken inanılmaz bir istek ve doyurulamayan bir merak ile iÅŸimize bakıyoruz. Çalıştığımız markalar dünyanın ve Türkiye’nin en büyük markaları ama bunun bizler için hiçbir önemi olmadığını görüyoruz. Bu markalarda çalışan insanların, gerçekten önem verdiÄŸimiz deÄŸerler olduÄŸuna inanıyoruz. Bir iÅŸe baÅŸladığımızda ana resmi markanın gözünden görüp, ruhunu ise beraber çözüme odakladığımız marka çalışanları ile elde ediyoruz.
07
Sizi farklı kılan özelliklerin ne olduÄŸunu düÅŸünüyorsunuz?​
​
+Sürekli yeni arayışı içindeyiz.
+Meraklıyız.
+Samimiyiz.
+Hızlıyız.
+Sahipleniyoruz.
+Multi-Disipliner insanlar olduÄŸumuz için farklı bakış açılarına sahibiz.
+Projeyi bir bütün olarak görüyoruz.
+Ekip olarak tek bir beyin oluyoruz. Kimse tek başına, tek bir fikir çıkarmıyor; yanyana gelince ortak tekne kullanır gibi kürekleri beraber çekebiliyoruz.
+HiyerarÅŸik yapı olmadığı için herkes patron, herkes iÅŸçi. İşçiyiz biz iÅŸçi kalacağız!
01
Tasarımda trendlere inanıyor musunuz?
​
Trendlere inanıyoruz ve onları çok seviyoruz. Ancak kliÅŸeleri de hiç unutmuyoruz. Çünkü kliÅŸeler her koÅŸulda meyvelerini verdiÄŸi için kliÅŸe haline gelmiÅŸtir. Önemli olan; orada olduÄŸu belli olmayan, çözüm üreten, keyif veren tasarımlar yapmak deÄŸil midir?
02
Tasarımcı ve Sanatçı kavramları hakkında ne düÅŸünüyorsunuz?
​
Tasarımcı büyük bir konsensus için çözüm arar, sanatçı kendi çözümünü sunar.
03
Tasarımcı her şeyi tasarlayabilir mi?
​
Tasarım aslında çok teknik bir kavram. Hepimiz için ‘tasarımcı’ denildiÄŸi zaman ardından duyduÄŸumuz ikinci soru ‘Ne konusunda uzman?’ oluyor. Biz, günümüzde bu tür yaklaşımların, zamanın ruhunu çok yansıtmadığını düÅŸünüyoruz. İlk tekerlek bir tasarım ürünüdür; tasarımcısı acaba Ürün Tasarımı okumuÅŸ mudur? MaÄŸaralar birer tasarım ürünüdür; tasarımcıları Mimarlık okumuÅŸ mudur? Asma köprüler bir tasarım ürünüdür; acaba tasarımcıları Mühendislik okumuÅŸ mudur?
Biz tasarımın, bir bakış açısı olduÄŸuna inanıyoruz. Tasarımcıların ise çözüm arayan insanlar olduÄŸuna inanıyoruz. İşte bu yüzden tasarımcı, bir ÅŸiÅŸe de tasarlayabilir, bir yat da, bir otel veya bir sandalye de.. Bkz. Philippe Stark ve Özgün AlemdaÄŸ…
04
Tasarımın ömrü var mıdır?
​
Evet: I Phone, I Phone 3g, I Phone 3G-s, I Phone 4, I Phone 4s, I Phone 5, I Phone 6, I Phone 6s, I Phone 7, I Phone 8, I Phone 9, I Phone x, I Phone Xs, I Phone 11…
Hayır: Ayasofya, Acrapolis, Collesium..
01
İlham diye bir şey var mıdır?
​
Biz ilham denilen ÅŸeye aslında çok inanıyoruz. Ama ilhamın, bir yerlerden gelen herhangi bir ÅŸey olmadığını hem görüyor hem de yaşıyoruz. Tasarımı ve üretimi, beyinde dağınık olarak yer alan bilgilerin, yeni bir probleme çözüm oluÅŸturmak için hiç olmadığı ÅŸekilde yan yana gelmesi olarak düÅŸünebiliriz. YaÅŸanmışlıklar ve bilgiler ile donanmak, farklı açılardan bakabilme yeteneÄŸi ile farklı disiplinleri çözümün parçası haline getirebilmek ve her daim empati ile ancak gerçek duyguların harman olduÄŸu çözümler üretebiliriz diyebiliriz. EÄŸer bir ÅŸey yapmak için ilhama ihtiyacınız var ise; okuyun, gezin, seyredin, dinleyin, dostluklar, öfkeler, kıskançlıklar, biriktirin. Biriktirin ve hep biriktirin. Sonra ise çözmek istediÄŸiniz çözüme odaklanın. Bu sorun bazen bir ÅŸarkı sözü, bazen bir mimari proje, bazen Corona Virüsü, bazen ise bir evlenme teklifi olacaktır. Beyninizdeki tüm kargaÅŸa bittiÄŸinde, tortu suda yerine oturduÄŸunda göreceÄŸiniz yegane ÅŸey çözüm olacaktır. Bu çözüme isterseniz ilham, isterseniz yaratıcılık isterseniz çok çalışma deyin.
02
İlham nereden gelir?
​
Yukarıda anlatmaya çalıştım.
03
Her insan yaratıcı mıdır?
​
Bize göre her insan yaratıcıdır. Yaratıcılık aynı kaslarımız gibidir. Bu yetenek hepimiz de vardır. Önemli olan onu fark etmek, çalıştırmak, geniÅŸletmek, ve hayatımızın her alanında kullanmaktır. Beyin bedava yahu yaratıcılık ise ondan daha da bedava…
04
Yaratıcı fikirleri nasıl buluyorsunuz?
​
Bkz. ‘İlham diye bir ÅŸey var mıdır?’